Ramassetter Vince

Ramassetter Vince Ramasetter Lipót és Klausz Erzsébet fia. A család a mai Deák Ferenc utca 8. szám alatt lakott. Édesapja Németalföldről települt Magyarországra. Kőszegen és Győrött járt gimnáziumba, majd folytatva apja mesterségét, ő is kékfestő lett. Emellett foglalkozott borkereskedéssel, kádárüzemet működtetett, sőt még papírt is gyártott. 1848-ban Sümeg mezőváros polgármesterévé választották.

A Ramassetter-ház Sümeg város kiemelt épített- és szellemi öröksége, a belváros turisztikailag frekventált helyszínén, a Plébánia templomot a Ferences templommal összekötő turisztika tengely mentén található.

A műemlékvédelem alatt álló épület, a város híres polgármesterének, mecénásának szülőháza eredetileg barokk stílusban épült, ám később felújították, és átépítették eklektikus stílusban a 19. század második felében. Állapota azonban folyamatosan romlott, az utóbbi évtizedekben szociális bérlakásnak használták, jelentős felújításra szorult.

Sümeg város vezetése néhány évvel ezelőtt határozta el, hogy Ramassetter Vince előtt tisztelegve felújítják a szülői házat. Sikerült pályázati forrást is találni erre, de számos támogatás is segítette a törekvéseket.

Az építkezés során különös hangsúlyt kaptak a nyílászárók. Ezek kiválasztásánál szigorú szempontokat kellett figyelembe venni a műemlékvédelmi előírásoknak megfelelően. Restaurálták az eredetiket, emellett számos újat is beépítettek.

Nemcsak a nyílászárók egy részét mentették meg a restaurátorok, hanem a falfestésekre is nagy hangsúlyt fektettek. A keleti oldalon, a legrégebbi épületrészben három helyiségben találtak több rétegben is történelmi festékrétegeket. A különböző rétegek egy-egy korszakot képviselnek, jó színvonalúak, a korabeli tulajdonos igényességét igazolják. A kirajzolódó képekből egyes részleteket megtartottak, például a függönymotívumot, illetve egy különleges textilsátor mintáját. Származásuk a 19. század elejére tehető.

Összességében megújult teljes egészében a ház tetőszerkezete, megerősítették a falakat, új nyílászárókat kapott az épület és 2020. szeptemberétől látogatóközpontként funkcionál majd izgalmas, interaktív többfunkciós terekkel, a Ramassetter kultusz – vagyis a bor és pezsgőkészítés, szőlészet, kékfestés – tárgyi emlékeivel, városunk turisztikai kínálatával és a „Sümegfoglaló” online városi sétával egybekötött játékkal.